tirsdag den 26. juni 2012

Turen går til Politiken

Thumbs up til Politiken for stadig at have indhold på deres site der er gratis. Og ovenikøbet noget indhold der er så værdifuldt, at det kan generere penge også udenfor internettet.

Når jeg skal ud at rejse orienterer jeg mig naturligvis ret bredt rundt på internettet for at få den bedste tur ud af det. Men jeg søger som regel også på Politikens Turen går til.... Det er ikke de fuldstændig komplette guides der ligger på nettet, men man kan komme et rigtig langt stykke med dem.


mandag den 25. juni 2012

Hvor hurtig er du?

Eller din forbindelse? Jeg kan godt ind i mellem synes, at min internetforbindelse skranter lidt, men jeg har ikke tidligere haft håndgribelige beviser for det.

TDC har en "Test din hastighed" som er supernem at bruge og som kan benyttes til at gribe internettet i det, når det ikke virker ordentligt.

Du kan teste din hastighed her

lørdag den 23. juni 2012

Tager du Dankort?


Der er efterhånden ikke mange derude der har ret mange rede penge på sig i hverdagen. Og det kan jo være lidt bøvlet, hvis du lige skal betale din veninde for den fødselsdagsgave I har købt sammen eller hvis du selv står og mangler byttepenge til et loppemarked.
Ingen af jer tager nok Dankort lige nu, men det kan sagtens ændre sig. Der er nemlig a new kid on the betalingsblock: det svenske firma iZettle som – via en app – gør dig i stand til at overføre penge fra et credit- eller debitkort til din konto.
iZettle består af en app og et stykke hardware. Hardwaren er en chipkortlæser, som du sætter i din iPhone eller iPad. Appen gør hardwaren til en slags mobil kreditkortterminal, som du kender det andre steder fra. De eneste forskelle er i virkeligheden, at du ikke behøver en aftale med Nets (tidligere PBS) samt at du ikke behøver en dedikeret terminal.
I virkeligheden behøver du ikke engang chiplæseren. Du kan faktisk nøjes med at indtaste kortinformationerne i app’en. Derefter indtaster du det beløb der skal overføres, og ejeren af kortet accepter beløbet ved at underskrive på din touchskærm. Dermed overføres det aftalte beløb fra den enes konto til den andens.
I modsætning til Mobilpenge, hvor du på sin vis bruger din telefon som betalingskort er iZettle mere din egen kortterminal der gør andre i stand til at overføre penge til dig. Og forestil dig lige, hvordan det vil være, hvis du er den eneste der til lommemarked/brugskunstmarked tager Visa/Dankort!
Det med Visa er vigtigt. Indtil videre virker iZettle kun på MasterCard, Visa and Diners Club debit og credit cards men de arbejder på at åbne for flere kort. Heldigvis er de fleste danskere med et Dankort også i besiddelse af et Visa og det kan altså bruges på iZettle.
Hvad koster det så? tænker du. Det koster 2,75% per transaktion. Er det dyrt? Det er selvfølgelig dyrere end rede penge men i forhold til, hvad der ellers bliver taget af gebyrer virker det ikke urimeligt. I sammenligning tager Nets 7% af det overførte beløb på Mobilpenge i gebyr (det pålægges den butik der tilbyder betaling med Mobilpenge men i sidste ende er det nok dig der kommer til at betale det)
Hvad så med sikkerheden? iZettle er reguleret af det svenske (må man antage) finanstilsyn og de anvender den globalt anerkendte datasikkerhedsstandard PCI DSS 
(www.pcisecuritystandards.org) Men det er op til dig som bruger af iZettle at sørge for at tjekke, at det kort der bruges til at overføre penge ser rigtigt ud og at underskriften på kortet er identisk med den på skærmen. Når pengene er overført kan du få en kvittering pr. mail.
Der er nogle begrænsninger på, hvordan du må bruge iZettle. Der er en hel række ydelser og varer som ikke må sælges gennem iZettle og du må maksimalt omsætte for en værdi på USD 100.000 (eller tilsvarende beløb i DKK) på din konto om året. Desuden findes iZettle kun til iPhone og iPad. Så hvis du har Android må du vente til nogle Androidundviklere kopierer denne løsning.
Du kan læse mere om iZettle og downloade app’en her. App’en er gratis.
Også udgivet på Elektronista.dk

fredag den 22. juni 2012

Ikea hackers

Min kæreste og jeg har hacket Ikea en lille bitte smule. Vi har lavet en høj bar af to køkkenbordplader fordi vi ikke lige kunne få det køkkenbarbord vi ville have. Men vi er knap nået kravlestadiet i at hacke Ikeas møbler.

Ikea Hackers kan man se, hvordan folk (ofte folk med pladsmangel) ved hjælp af kreativitet og Ikea  har fået konstrueret helt skræddersyede boligløsninger. Der er en del som er ret hug-en-hæl-og-klip-en-tå-agtige, og så er der dem der er virkeligt brilliante

Her er der feks en kreativ sjæl der har lavet en sæbeholder til at sidde på indersiden af sin rundehåndvask ved at fifle lidt med en Ikea hulske:


Eller hvad med dem der har lavet en hel badeværelsesvæg ud af rimelig mange Ikea vaser:


Se flere idéer og påfund på Ikea Hackers

torsdag den 21. juni 2012

Klar til at betale med mobilen?


Er du også en Påbbeløbet kinda gal? Så skal du måske snart vænne dig til at sige Påmmobilen i stedet. I hvert fald er vi tættere på end nogensinde at gøre betaling via mobiltelefonen muligt og almindeligt. Elektronista guider dig til  mobilbetalingsvarianten Mobilpenge
De danske pengeinstitutter og firmaet Nets, har for nylig lanceretMobilpenge. Mobilpenge går ud på, at du du kan knytte din bankkonto til dit mobilnr. og betale for varer og ydelser via en sms. Eller en app, hvis den forretning du vil handle i har udviklet en app til formålet.
Man kan sige, at Nets står for sammenknytningen af bankkonto og mobilnr samt sikkerheden, men forretningen skal selv finde ud af, hvordan den skal modtage dine penge. Og modsat tidligere mobilbetalingsløsninger trækkes beløbet direkte fra din bankkonto og ikke via din mobilregning.
Du kender Nets som det tidligere PBS der står for  dine Dankorttransaktioner. I 2011 håndterede Nets 366 mio kortbetalinger med 18 mio kort så de har ganske meget erfaring med elektroniske finansielle transaktioner. Og ikke mindst med at gøre det på en sikker måde.
Der er selvfølgelig altid en risiko for, at din telefon bliver stjålet eller at du taber den, men Nets har meldt ud, at hvis det sker og Mobilpenge-tjenesten bliver misbrugt, så dækker din bank tabet, medmindre du har været groft uagtsom. Desuden er der et forbrugsloft på max 1500 kr om dagen men hvis du ønsker det kan dette sættes lavere.
For at få Mobilpenge skal din bank udbyde det, og det er der heldigvis rigtig mange danske banker der gør. Desværre halter forbrugssiden lidt efter, da der stadig kun er et begrænset antal steder du kan bruge Mobilpenge, nemlig hos DSB, S-tog, Movia, Metroselskabet og i Tivoli.
Den nye betalingsform kan også ende med at blive dyr i gebyrer. Som hovedregel opkræver Nets syv procent af købsbeløbet og minimum 1,50 kr. pr. køb samt et årsbeløb fra forretningen på 1.000 kr. Forretningerne vælger selv, om de vil pålægge forbrugerne at betale gebyret, eller om de selv vil betale det.
Hvad synes du om at bruge mobilen som betalingsmiddel? Et ønskescenarie eller er du bange for, at det ikke er sikkert nok?
Også udgivet på Elektronista

onsdag den 20. juni 2012

Die hækle-meister


Der går virkelig mormor i den for tiden med dialekter og nu også håndarbejde. Jeg har i blogverdenen observeret de mere kreative typer kaste sig ud i sådan noget som at strikke og hækle alverdens ting men jeg er aldrig rigtig selv blevet fanget (den eneste gang var da jeg var ved at blive grebet af noget patchwork)

Forleden talte jeg med min søsters veninde som for tiden gør det rigtig meget i at strikke og hækle, og det lød jo spændende. Dagen efter tjekkede jeg de sites ud hun havde fortalt om, OG man kan jo faktisk  godt lære at hækle eller at strikke vha internettet.

På det site der hedder Garnstudio har de rigtig mange opskrifter af ting man godt gad at eje. Jeg ville feks gerne have sådan en poncho:
Og det er sådan set også nemt nok. Man gør bare sådan her (hvis man altså forstår koden, hvilket jeg langt fra gør endnu):


Hækl 6 lm med nål 5 og sæt dem sammen til 1 ring med 1 km i første lm.
1.OMG: 3 lm, 2 st om ringen, * 3 lm, 3 st *, gentag fra *-* totalt 3 gange og afslut med 3 lm og 1 km i 3.lm i beg af omg. Klip tråden og skift farve.
2.OMG: 3 st om første lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, * 1 lm, 3 st om næste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue *, gentag fra *-* totalt 3 gange, afslut med 1 lm og 1 km i 3.lm fra beg af omg. Klip tråden og skift farve.
3.OMG: 3 st om første lm-bue, 1 lm, * 3 st om næste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, 1 lm, 3 st om næste lm-bue, 1 lm *, gentag fra *-* totalt 3 gange, 3 st om næste lm-bue, 3 lm, 3 st om samme lm-bue, 1 lm, afslut med 1 km i 3.lm fra beg af omg. Klip tråden.

Jeg læser det stadig som kilometer og Oh My God. Det gode ved Garnstudio er dog, at der også er instruktionsvideoer så sådan nogle som mig kan se, hvordan man gør. Og man kan jo faktisk godt lære det (omend jeg det første lange stykke tid kunne mærke, at jeg så helt åndssvag ud i hovedet af koncentration). Garnstudio har både hækle- og strikkeinstruktionsvideoer, men af uransaglige årsager er jeg altså personlig mest til hækling.

Jeg synes, jeg slapper af med hækling lidt på samme måde som når jeg laver mad, og man kan sagtens hækle lidt samtidig med at man ser tv eller ser serier på nettet. Personligt freestyler jeg lidt med noget hækling der nok kommer til at blive et hæklet sleave til min Macbook Air

Når man først har luret trickene af, så er der nærmest ingen grænser for, hvad man ikke kan strikke eller hækle. Og der er masser af steder man kan samle inspiration. Hvis man ikke gider Garnstudio, er der bla også sådan noget som Farmorfabrikken og Lutter idyl. Nedenstående er fra Farmorfabrikken


Eller skulle det være en hæklet taske (fra Lutter Idyl):




tirsdag den 19. juni 2012

Lyst til at blive røvet for 20.000 kr?

Ikke rigtig, vel?

Så når din mekaniker til 4 års service kort før bilen skal til syn fortæller dig, at den skal repareres for 20.000 kr for at kunne gå genenm syn, så skal du måske ikke altid tro på det.

Mine kompetencer omkring biler begrænser dig til at køre den og hælde noget på den (luft, benzin, olie, sprinklervæske osv), og sådan er det nok for ret mange kontor-typer som mig. Derfor er sådan en type som mig nok rimelig nem at plukke for penge for smarte mekanikere. Især hvis de truer med sådan noget som "Den er slet ikke sikker at køre i" "tvivler på, at den kan gå gennem syn" osv osv.

Min veninde oplevede med hendes knap 4 år gamle bil at blive præsenteret for en regning på 20.000 kr for ting der var absolut nødvendige at få lavet. Hun fik tilbuddet på skrift og sendte bilen til syn uden at få lavet noget. Bilen gik gennem syn uden problemer, og hun sparede 20.000 kr, så det kan altså være en god idé at få en uvildig undersøgelse af bilen før man punger ud.

Hvis der så endelig skal laves noget på bilen kan man sende opgaven i udbud (det vil man nok godt hvis ens normale mekaniker lige har forsøgt at snyde en for 20.000 kr) kan kan benytte sig af Autobutler

  

mandag den 18. juni 2012

Sodavandsmaskine

Min kæreste og jeg er blevet helt 80'er-agtige over weekenden. Vi har investeret i en Sodastream maskine. Meget retro - men de har opdateret designet, så den faktisk ser rimelig nutidig ud. Jeg kan godt lide, at flasken hænger frit. Det ser pænt ud. Det er dog lidt bøvlet med alt det der tyngdekraft og at man tit har våde fingre, når man skal skrue flasken fast i maskinen, men det går.

vs.

Vi fik vores maskine for 349 kr, hvilket jeg egentlig synes var ret rørende (det var inklusiv en flaske og en gaspatron). Men jeg tror, de kører iPod/iTunes tricket og henter pengene hjem på smagskoncentraterne. Det må de såmænd også gerne for min skyld. Jeg regner dog med at teste om man ikke lige så godt kan bruge forskellige salgs saftevand eller evt lave sine egne koncentrater. (feks af danske jordbær, nu hvor det alligevel er sæson)

fredag den 15. juni 2012

Kend din dialekt

For mig er dialekter ret tæt sammenknyttet med bedsteforældre. Min egen mormor kom fra Lolland og sagde ting som "øpsedasse" og kaldte sine børnebørn "stumpe" (det var kærligt ment). Min kærestes farmor (jeg har lidt adopteret hende fordi min mormor døde for 8 år siden) kommer fra Himmerland, så hun taler med en helt anden dialekt som jeg faktisk ind i mellem kan have lidt svært ved at forstå.

Men det med dialekter er bare så dejligt synes jeg. Derfor er jeg også meget begejstret for sitet dialekt.ku.dk. Her kan man ikke bare læse om dialekter men også lytte til lydprøver af forskellige dialekter. Det fungerer noget så fint: Hver af prikkerne på kortet repræsenterer en lydprøve som går i gang når man klikker på den.


Kortet med dialekterne findes her

torsdag den 14. juni 2012

Strandstolsbooking

Jeg er faldet over et site som godt nok dækker et meget specifikt behov. Nemlig behovet for at kunne forudbooke en strandstol på en privat strand på den franske riviera. Og hvem har dog ikke akut behov for det??
Jeg har i mange år ment, at det var totalt vanvittigt at BETALE PENGE for at ligge på en strand, hvor man kunne ligge helt gratis nogle meter henne ad nøjagtigt den samme strand. Det var indtil jeg prøvede at ligge på en betalt solseng med parasol og tjenere der (ok, lidt modvilligt, de var jo franske) serverede kaffe og KOLDT vand når man var ved at dø at tørst og varme.*

Så jeg må lidt modvilligt indrømme, at jeg godt kan have brug for et strandstolsbookingssite. Også fordi der er ret stor forskel i pris og services på de forskellige strande. En strandseng med parasol koster mellem 8-10 Euro op til 25 Euro for en hel dag, men derudover betaler man, hvis man får lyst til at spise eller drikke noget.

På sitet, der hedder Easybeachbooking.com, kan man søge efter lokation af strand + faciliteter. Feks kan det jo for en børnefamilie være rart at vide, om man tager til en party strand med live musik/DJ eller  til en strand med espace enfants. Det kan også være, at man prioriterer mulighed for adgang for handicappede, WiFi eller vandsport højere, og de er heldigvis også bland det man kan søge på

Easybeachbooking.com er nok ikke noget, der kommer til at få afgørende betydning for dig i hverdagen, men hvis du nu alligevel er på de kanter og har lyst til en lidt mere luksuriøs dag på stranden, så er det værd at tjekke ud.

*Og så er der den fordel ved de private strande, at man ligger mere end 4 cm fra de nærmeste naboer og man ikke behøver være helt så bekymret for at få stjålet alle sine ejendele. Plus at der er toiletter man kan benytte sig af.

onsdag den 13. juni 2012

Strøm på festival

Hvad gjorde folk på festivaller før mobiltelefoner blev almindelige?!! Men man klarede sig selvfølgelig på den lidt mere analoge måde. Det skulle man jo. Man tog naturligvis forbehold for, at man kunne blive væk fra hinanden og aftalte mødesteder og tidspunkter og alternative mødesteder/tidspunkter in case noget skulle gå galt.

Det gør man jo ikke mere, fordi man regner med, at man altid kan få fat på folk på tværs af sociale medier og platforme. Lige indtil man ikke længere har strøm på sine gadgets.

For at undgå en total social mørklægning bare fordi man er på festival kan man investere i solcelleopladere eller snakke GetVolt med nogle flinke DTU'ere

tirsdag den 12. juni 2012

Apple barometer

Jeg har lidt den holdning, at hvis man skal investere i teknik, så skal man da investere i det allerallernyeste så man ikke på forhånd er kørt bagud. Jeg forstår dog på den anden side godt det med at vente med at købe teknik til det er blevet testet og de værste børnesygdomme er fjernet (feks kunne man ikke bruge kalenderen i min iPod Touch i 2007. Det krævede lige nogle software opdateringer før man rent faktisk kunne skrive aftaler ind i kalenderen. Man skulle ellers synes, at det var en rimelig essentiel ting ved en kalender). Når alt kommer til alt, så er det nok et spørgsmål om religion.

Anyway, hvis du ikke har siddet klistret til en computerskærm hele aftenen i går for at følge med i det nyeste fra Apples side men stadig er interesseret i Apples produkter, så er Buyersguide nok noget for dig. Her kan du se hvor lange de forskellige Apple produkter er i deres produktcyklus. Og så er det op til dig, hvornår det er det rigtige tidspunkt at købe.



mandag den 11. juni 2012

Sportssommerkalender

Jeg er ikke typen der ser meget sport i tv, så sådan en fodboldEM-Wimbledon-OL-Tour de France- sommer er ikke så meget anderledes fra alle andre somre for mig. Jeg kan dog godt lide at se Wimbledon og følger naturligvis med når DK spiller med i EM

TDC har lavet en sportskalender på Facebook, hvor man vælger hvilke sportbegivenheder fra Fodbold EM, OL, Wimbledon og Tour de France, man gerne vil se



Når man har valgt sine sportsbegivenheder genereres der en kalender på Facebook som man kan dele med sine venner og evt arrangere at mødes og se det sammen. 

Facebook app'en kan hentes her eller ved at søge på "Min sportssommer" på Facebook. Og den er gratis



Har Mr Big fået et øjenlågsløft?

Ja, I'm sorry, men jeg interesserer mig for celebrities og deres plastic operationer. Og ja, måske især de operationer der ikke er faldet så heldigt ud. Tit er jeg dog mest tilbøjelig til at tro, at når amerikanske celebrities ser smukke, unge og sunde ud, så er det virkeligt fordi de drikker vildt meget vand, spiser vild mange grønsager og sover vildt meget


Heldigvis kan jeg så gå ind på sitet Celebrity Plastc Surgery og tjekke ud, hvad der står om om folk og deres operationer.

Feks syntes jeg pludselig, at Mr Big så meget mere frisk ud i Sex and the City - the movie end han gjorde i serien. Ifølge sitet har han nok også fået lavet noget øjenlågsløft - og muligvis også et nose job.

onsdag den 6. juni 2012

Pollenallergi

Tidligere på året var jeg i Rom og efter at have gået i en gade med forfærdelig mange træer (det lyder værre end det var - det var faktisk ret smukt) fik jeg en forskrækkelig snue. Min næse løb så meget, at jeg måtte gå (løbe nærmere) ind i en butik og bede om noget at pudse næse i. Det var - regner jeg med - et ultraakut og kortvarigt anfald af pollenallergi. Da jeg forlod gaden med de mange træer forsvandt alle tegn på snue og pollenallergi nemlig.

Det er jo ikke alle der kan nøjes med at få allergi en enkelt dag i en enkelt gade. For mange er foråret og sommeren nogle ret hæslige perioder, fordi der er så meget pollen i luften

Heldigvis findes der apps til at varsle om pollental både til Apple og Android. På Apple versionen kan du få pollenvarsler og føre en form for dagbog over din allergi plus at du kan læse mere om allergi.




App'en er gratis og kan hentes her

Når der på pollenvarslingsappsne kun er målinger fra København og Viborg, så skyldes det, at det er de to steder i Danmark man laver målingerne. Så selvom det kunne være rart, hvis målingerne var lidt mere lokale, så kan det altså ikke lade sig gøre

Der er ikke så meget udenomssnak på Androidversionen af en pollenvarslingsapp. Den viser helt enkelt bare pollenmålingerne i København og Viborg. Lige som app'en til Apple er den også gratis og kan hentes her

mandag den 4. juni 2012

Kend dyrene i naturen

Vi har været i sommerhus i weekenden (ud i den vilde natur!!!). Forrige weekend så min far 3 slanger på sommerhusgrunden, men han aner ikke hvilken slags det var. Han kunne bare rapportere, at der var 3 og at de ikke var tykkere end en finger. Min søsters mand så en stor slange deroppe sidste weekend. Han er ikke større dyrekender end min far så han kunne blot fortælle, at den var meget lang (altså en 4. slange!) og lå helt slangeagtigt rullet rundt om sig selv.


Der findes både snoge og stålorme (som åbenbart ikke er rigtige slanger. I virkeligheden er de - helt misvisende - firben uden ben!) og hugorme deroppe, og man vil egentlig gerne vide hvilke slags der var tale om, når der nu var så mange på grunden.

Det ville jo derfor have været smart, hvis alle havde udstyret sig med en dyrekender-app, så vi kunne komme lidt tættere på hvilke dyr der farer rundt på grunden. Som feks Naturbasen-app'en til Android:


Man kan søge på arter og områder og ved hjælp af GPS kan app'en fortælle hvilke dyr og planter du kan se på din lokation på denne tid af året.

App'en er gratis men findes underligt nok kun til Android. Den kan hentes her

Min kæreste og jeg var i øvrigt så heldige kun at se søde dyr som fasaner, harer og dådyr. Ingen krybdyr.